Beden Kitle İndeksi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Obezite; her yaştan insanın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan birisidir. Özellik son yıllarda yaşanan pandemi sürecinde harekesiz kalmanın da kilo artışına sebep olduğu bilinmektedir. Birçok insan obezite dışında fazla kilo sorunuyla da mücadele etmektedir. Sağlıklı bir insan için hayati önem taşıyan etmenlerden birisi de beden kitle indeksi’dir.

Beden kitle indeksi; insan vücudunda bulunan toplam yağın göstergesidir. Sağlık risklerinin tespit edilmesi noktasında hayati bir öneme sahiptir. Tıbbın ilerlemesiyle beraber her geçen gün daha çok popüler olan Beden kitle indeksi; uzman doktorların aşırı kilolu ve obez hastaları taramak adına kullandığı bir seçenektir.

Yüksek Beden kitle indeksine sahip olan kişiler; tip 2 diyabet başta olmak üzere;

      • İnme
      • yüksek tansiyon
      • eklem ve safra kesesi hastalıkları
      • kalp hastalıkları
      • uyku apnesi ve horlama
      • kanser
      • prematüre ölüm

gibi hastalıklarla karşı karşıya kalırlar. Beden kitle indeksi önemli olsa da bir insanın sağlık riskini değerlendirirken farklı kriterler de dikkate alınır. Kan basıncı, kan şekeri seviyesi, sigara ve alkol kullanımı, menopoz durumu, kolesterol seviyesi, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite eksikliği gibi etmenler kişinin sağlık durumu hakkında bilgi verir.

Beden kitle indeksi nedir? sorusunun cevabı olarak bir kişinin kilosunun boyuna göre ölçülmesi ve değerlendirilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Beden kitle indeksi; toplam vücut yağı hakkında fikir vermesinden dolayı önem taşır. Bir insanın Beden kitle indeksi arttıkça toplam vücut yağının da arttığını söylemek genellikle mümkündür.

 

Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Beden kitle indeksi hesaplama işlemi ile kişinin ideal kilosu hakkında fikir vermektedir. Bir başka deyişle, kişinin sağlıklı kiloda olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Ancak, hesaplama işlemi sırasında elde edilen değer yüksek olduğu takdirde kişinin vücudundaki yağ oranının bir hayli fazla olduğu ortaya çıkar. Bu noktada, Beden kitle indeksi; kişinin kilosunun kalp krizi, kanser ve diyabet gibi hastalıklar için herhangi bir risk teşkil edip etmediğinin belirlenmesi noktasında da önem taşır.

“Beden kitle indeksi= Kişinin kilogram cinsinden ağırlığı / kişinin metre cinsinden boyunun karesi”

formülü ile hesaplanır. Bu sayede, kişinin hangi ağırlık kategorisinde olduğu belirlenir. Beden kitle indeksi; bilhassa vücut geliştiren kişilerde farklı şekilde yorumlanabilir. Çünkü, bu kişiler, zannedilenden daha yüksek bir değer ile karşı karşıya gelirler.

Ancak, Beden kitle indeksinin yanı sıra kişinin bel ve kalça oranı da dikkate alınmalıdır.

 

Beden Kitle İndeksi Kaç Olmalı?

Beden kitle indeksi hesaplama kadın ve Beden kitle indeksi hesaplama erkek işlemlerinden elde edilen sonuçlar dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. İdeal kiloyu ortaya çıkarmak adına en geçerli kriterlerden birisi olan Beden kitle indeksi; yaş, cinsiyet ve boy gibi kriterlere göre farklılık gösterir. Birçok kişinin aklında Beden kitle indeksi kaç olmalı sorusu bulunuyor.

 

 

Beden Kitle İndeksi Aralıkları

0-18.5:  Zayıf kabul edilen Beden kitle indeksi aralığı olarak bilinir. Kişinin diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir şekilde kilo alması şarttır.
18.5-24.9:  Kişinin ideal kilosunda olduğu gösteren Beden kitle indeksi aralığıdır.
25-29.9:  Kişinin fazla kilolu olduğunu ifade eder. Diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir şekilde kilo verilmesi tavsiye edilir.
30-34.9:  Kişinin birinci derece obez kategorisinde yer aldığını gösterir.
35-39.9:  İkinci derece obez kategorisinde yer alan bu kişi; kalp ve damar hastalıklarına karşı savunmasızdır.
40-44.9:  Üçüncü derece obezdir. Üçüncü derece obez kategorisinde yer alan bu kişi; hızlı bir şekilde kilo vermediği takdirde kendisini birçok hastalığın pençesinde bulur.
45+BMI:  Süper obez olarak kabul edilir.

Çocuklar için Beden kitle indeksinin değerlendirilmesinde çocuk hekimi veya uzman diyetisyen görev almalıdır.

Bize Ulaşın

    Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

    Email
    Phone
    WhatsApp
    Facebook
    Instagram
    Facebook
    WhatsApp
    Phone
    Email
    Instagram